суботу, 1 січня 2011 р.

Типові правила

Типові правила
проведення фізкультурно-оздоровчих занять у плавальному басейні
(розроблені на підставі наказу Міністерства України у справах молоді та спорту від 03.12.92. № 2471)
  1. Ці правила розроблені для забезпечення безпечної, ритмічної та ефективної роботи КЗ "СДЮСШОР плавання" Луцької міської ради.
  2. Вся учбова та спортивно оздоровча робота в плавальному басейні проводиться на підставі розкладу занять, затвердженого директором плавального басейну. У розкладі занять вказуються прізвища тренерів/інструкторів, які проводять заняття, та час проведення цих занять тренером чи інструктором.
  3. До занять у фізкультурно-оздоровчих групах (ФОГ) з плавання допускаються особи, які пройшли медичний догляд та подали довідку медичної установи, що надає право даній особі займатися плаванням/відвідувати групи з фізкультурно-оздоровчого плавання. Довідка обов’язково повинна бути з штампом установи та печаткою лікаря. прізвище, кому видали довідку, а також прізвище лікаря, повинні бути розбірливими при читанні.
    Фізкультурно-оздоровчі групи плавання комплектуються тільки з числа осіб які вміють плавати (пропливати без сторонньої допомоги і без зупинки 25 м). Особи, які не вміють плавати, зобов’язані пройти курс початкового плавання.
    Максимальний віковий ценз для тих, хто займається у групах фізкультурно-оздоровчого плавання – 70 років. Особи старшого віку до занять у групах спортивно-оздоровчого плавання допускаються тільки після пред’явлення направлення з медичних установ з обов’язковим контролем за їх заняттями з боку медичної служби плавального басейну.
    Діти дошкільного віку повинні займатися в підготовчих абонементних групах у спеціалізованих ваннах плавальних басейнів. Мінімальний вік дітей, яких можна приймати в групи навчання плаванню – 6 років (за умов коли дитина може самостійно дотримуватись правил гігієни). Комплектування груп здійснюється на перших заняттях з урахуванням віку, стану здоров’я та ступеню підготовленості тих, хто виявив бажання займатися плаванням.
  4. Вхід відвідувачів до споруди плавального басейну дозволяється за 15 хвилин до початку занять на воді. При собі треба мати: мило, мочалку, рушник, плавальні засоби (обов’язкова шапочка для плавання як для жінок так і чоловіків), змінне взуття, фен.
  5. Для запобігання скупчення людей у гардеробі та інших побутових приміщеннях, відвідувачі басейну повинні прийняти душ, не затримуючись у душовій більше 5 хв., і за 5 хв. до початку заняття пройти візуальний огляд у лікаря або медичної сестри. Після закінчення занять ті, хто займався плаванням користуються душем до 5 хв. і повинні звільнити роздягальню через 15 хвилин.
  6. У разі відсутності тренера чи інструктора,що відповідає за проведення заняття, вхід окремих осіб або груп до ванни плавального басейну та тренажерного залу суворо заборонено.
  7. Навчання плаванню всього контингенту відвідувачів дозволяється проводити на мілководній частині ванни плавального басейну, або в спеціально відведених для цього ваннах.
  8. Стрибки зі стартових тумб і бортів ванни дозволено тільки для груп спортивного плавання або навчальних груп вищих учбових закладів, якщо це включено до навчального плану.
    Вхід та вихід з води здійснюється на глибокій та мілководній частині по сходах. Пірнання в глибину та стрибки зі стартових тумб фізкультурно-оздоровчим групам забороняються
  9. При одночасних заняттях кількох груп (ФОГ та орендні групи) відвідувачі повинні займатися тільки на відведеному для них місці (доріжки). Без дозволу тренера чи інструктора переходити на ту чи іншу доріжку заборонено
  10. Батькам заборонено відвідувати фізкультурно-оздоровчі групи у вечірній час з дитиною, якій ще не виповнилося 12 років
  11. Особи у нетверезому стані, або легкому алкогольному сп’янінні до занять не допускаються
Особи що порушують правила проведення занять, техніку безпеки, на підставі рішення адміністрації до занять не допускаються